HE-MAN.SE

Ger Dig Styrkan

Våga testa mountainbike - tips för nybörjare

Ett sätt att träna på, det är att cykla mountainbike. Se till att ha rätt utrustning, så som så klart en mountainbike. Ha gärna spd-pedaler, hjälm och cykelhandskar så väl som bra cykelstrumpor. Just spd-pedaler är så klart inte ett måste, men ofta kul då du lärt dig. 

Ha inte för höga förväntningar till att börja med. Du behöver inte börja med den allra smalaste stigen eller den högsta backen. Det är även bra att balansträna din cykel som uppvärmning. Lär känna broms och gas. Laborera med tyngdpunktsförflyttning.

Komma igång

Som nybörjare på denna typ av cykel så kan du börja att cykla på motionsspår. De är bra eftersom att de finns i en mängd olika former. En del är smala, andra breda, det finns hinder i vägen och så vidare. På ett motionsspår får du n mjuk start till mountainbike. Det går upp och ner i skogen, det svänger och rör sig. Och det är inte asfalt. Du kan nu lära dig hur du ska tima bromsar och växlar och hitta ditt flow så att säga.

Sedan kan du långsamt trappa upp svårighetsgraden. Börja med en stig som har lagom med rötter och traggla den. Testa att åka sakta, åka fort, testa olika vägar. Lär dig fatta olika beslut, känn efter hur däcken spinner vid din tyngdförflyttning. I uppförsbacke behöver du sätta tyngd på framhjulet, i nerförsbacke behöver du skjuta bak rumpan och därmed tyngdpunkten för att balansera upp. Enklast kommer du över hin der med ryck och fråntryck från marken.

10 Oct 2020