HE-MAN.SE

Ger Dig Styrkan

Folsyra är inte bara till för gravida kvinnor

När man hör ordet folsyra så tänker man nästan omedelbart på kvinnor som är gravida, eller som försöker bli gravida. Det är ju nu inte så konstigt eftersom ett foster behöver betydligt större doser av b-vitamin än en vuxen man. Det ska förhindra missbildningar på ryggrad och benmärgen bland annat. Men b-vitamin är bra för oss alla, inte bara för kvinnor i fertil ålder. Jag har kikat lite närmare på varför man ska äta folsyra som man, och särskilt när man tränar hårt och är aktiv. 

Minskar riskerna för stroke

Ateroskleros, eller fettbildning i ådrorna, är ett stort skäl till varför man får stroke. Genom att äta folsyra så hjälper man till att förhindra detta. Men vad ska man äta? Givetvis kan man äta tillskott om man vill, men det bästa är att ha en balanserad kost som innehåller b-vitaminer och folsyra (b9). Här är några av de saker du bör inkludera i din kosthållning:

  • Ägg, och då framför allt äggulan.
  • Lever och leverpastej.
  • Spenat, ruccola och andra bladgrönsaker.
  • Apelsin, kiwi, melon
  • Bär i alla former så som hallon, jordgubbar etc. 
  • Linser, ärtor, bönor och andra baljväxter.

Äter man tillskott av folsyra är det bra på att vara vaksam mot även B12-brist. Att äta folsyra ger inte brist men kan maskera de symtom som man annars identifierar B12-brist med. Det absolut bästa är alltså att äta det från naturen, men då det inte alltid går så är det bra att fylla på med tillskott ibland. 

 

19 Jul 2018